Η Apple παρασκευάζει εδώ και 15 χρόνια, υπολογιστές Mac για αντικατάσταση τσιπ Intel

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, η Silicon Valley ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του χωρισμού της Apple και της Intel. Αυτό όχι μόνο σηματοδοτεί το τέλος της πιο επιρροής συνεργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά επίσης σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Apple να ελέγξει περισσότερο τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων της. Σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Apple έχει αφιερωθεί στο σχεδιασμό τσιπ εδώ και χρόνια για να αντικαταστήσει τα τσιπ Intel που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές Mac.

Η Apple ενδέχεται να ανακοινώσει τα σχέδια της στο WWDC 2020 τη Δευτέρα το συντομότερο δυνατό. Υπολογιστές Mac εξοπλισμένοι με αυτο-ανεπτυγμένα τσιπ θα είναι διαθέσιμοι το επόμενο έτος.


Η κίνηση της Apple δείχνει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είναι όλο και πιο ισχυρός στην επέκταση της ικανότητάς του και στη μείωση της εξάρτησής του από τους κύριους εταίρους που τους έχουν υπηρετήσει εδώ και χρόνια, αν και οι μικρότεροι ανταγωνιστές και η παγκόσμια οικονομία οφείλονται σε νέους κοροναϊούς που αγωνίζονται με την επιδημία.

Για παράδειγμα, το Facebook επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές της Ινδονησίας, τον ινδικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών και ένα υποβρύχιο καλώδιο στην Αφρική. Η Amazon έχει δημιουργήσει τη δική της ομάδα φορτηγών και φορτηγών παράδοσης. Η Google και η Apple συνεχίζουν να αποκτούν νεοσύστατες επιχειρήσεις για να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους.

Ο συνεργάτης της Apple, TSMC, ο οποίος σχεδιάζει παρόμοια ανταλλακτικά για iPhone και iPad, αναμένεται να παράγει μάρκες Mac σε εργοστάσια στην Ασία. Αυτή η ρύθμιση μοιάζει πολύ με τη χρήση της Foxconn από την Apple για τη συναρμολόγηση του iPhone. Τόσο η Intel όσο και η Apple αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon και η Google, έχουν σχεδιάσει πολλές από τις δικές τους μάρκες για βελτιωμένη απόδοση και χαμηλότερο δυνητικό κόστος. Ορισμένες εργασίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η απόδοση εικόνας 3D, μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε ειδικά κυκλώματα που είναι πιο αποτελεσματικά από τους μικροεπεξεργαστές γενικής χρήσης της Intel.

Από το 2005, οι υπολογιστές Mac χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά τα ίδια τσιπ Intel με τους περισσότερους προσωπικούς υπολογιστές. Η ανάπτυξη του δικού σας επεξεργαστή θα δώσει στην Apple μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των υπολογιστών Mac. Η Apple σχεδίαζε πάντα μάρκες που χρησιμοποιούνται σε iPhone και iPad και έχει προσθέσει προσαρμοσμένες δυνατότητες σχεδίασης που έχουν εγκριθεί από την ARM. Η ARM είναι μια εταιρεία ημιαγωγών υπό τον Όμιλο Softbank της Ιαπωνίας. Το επερχόμενο chip της Apple αναμένεται επίσης να βασίζεται στην τεχνολογία ARM για τη βελτίωση της συμβατότητας με τις φορητές συσκευές της.

Με βάση την εξαγορά της PA Semi, μιας εκκίνησης με 150 υπαλλήλους, το 2008, η Apple δημιούργησε μια τεράστια ομάδα σχεδιασμού chip. Πολλοί από αυτούς εργάστηκαν στην Intel, συμπεριλαμβανομένου του Johny Srouji, ο οποίος ανέφερε απευθείας στον CEO της Apple Tim Cook.

Η κίνηση της Apple θα είναι πλήγμα για τη φήμη της Intel, ειδικά όταν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ηγεσία των ΗΠΑ στην κατασκευή τσιπ θα αποδυναμωθεί και πιστεύουν ότι οι μάρκες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ηγεσίας των ΗΠΑ. Η νομοθεσία που πρότεινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σπάνια κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, η οποία θα εισέβαλε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους τομείς που υποστηρίζουν την έρευνα και την κατασκευή ημιαγωγών των ΗΠΑ.

Η Intel υπήρξε από καιρό ηγέτης στον τομέα των ημιαγωγών των ΗΠΑ, ειδικά στη σύνθετη διαδικασία κατασκευής της μετατροπής πυρήνων πυριτίου σε τσιπ οδηγού για υπολογιστές, smartphone, αυτοκίνητα και καταναλωτικές συσκευές.

Ωστόσο, η κίνηση της Apple δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά της Intel, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore Muse (C.J.Muse), η Intel πωλεί περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μάρκες Mac στην Apple κάθε χρόνο, ποσό που είναι μικρότερο από το 5% των ετήσιων πωλήσεων της Intel. Η Muse προβλέπει ότι δεδομένου ότι η Apple μπορεί να αντικαταστήσει μόνο μάρκες σε ορισμένα μοντέλα Mac, το χτύπημα θα είναι σχεδόν το μισό αυτού του αριθμού. Η Apple πωλεί σχεδόν 20 εκατομμύρια υπολογιστές Mac κάθε χρόνο.

Ο Tim Bajarin, αναλυτής που παρακολουθεί την Apple για σχεδόν 40 χρόνια, δήλωσε: "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Intel παρέχει μάρκες για σχεδόν κάθε προσωπικό υπολογιστή και οι ετήσιες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών ανέρχονται σε περίπου 260 εκατομμύρια μονάδες."

Αλλά για την Intel, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να εξακολουθεί να είναι σοβαρός. Τα υψηλά περιθώρια κέρδους της chipmaker έχουν από καιρό συσχετιστεί με το ιστορικό της παροχής της πιο ισχυρής μηχανής υπολογιστών στην αγορά, ειδικά για φορητούς υπολογιστές και διακομιστές υπολογιστών. Αλλά η Intel έχει χαμηλή απόδοση στην πώληση τσιπ για προϊόντα νέας τεχνολογίας, όπως smartphone και tablet.

Η Apple μετανάστευσε τελευταία φορά το chip της Mac το 2005, το οποίο θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Apple που σχεδιάστηκε προσεκτικά από τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs και επίσης μια μεγάλη νίκη για την Intel. Οι υπολογιστές Mac βασίζονταν εδώ και πολύ καιρό στο σχεδιασμό αρχιτεκτονικής τσιπ που ονομάζεται PowerPC, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ Apple, Motorola και IBM. Αλλά το Jobs στοιχηματίζει ότι η Intel μπορεί να προσφέρει ταχύτερη απόδοση.

Τα ενοχλητικά νέα από τα μεγάλα εργοστάσια της Intel εξασθένησαν αυτό το σημείο πώλησης. Η επιτυχία της εταιρείας στον τομέα των υπολογιστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να συσκευάζει περισσότερα τρανζίστορ σε κάθε πλευρά του πυριτίου, γεγονός που επιτρέπει στο τσιπ να συνεχίσει να εκτελεί περισσότερες εργασίες υπολογιστών με χαμηλότερο κόστος.

Όμως η Intel υπέστη σοβαρή αποτυχία σε αυτόν τον διαγωνισμό μικροποίησης σε ολόκληρο τον κλάδο. Η τελευταία διαδικασία κατασκευής chip της Intel αναμενόταν κάποτε να τεθεί σε παραγωγή ήδη από το 2015, αλλά δεν εισήλθε στη μαζική παραγωγή μέχρι το 2019. Αυτή η καθυστέρηση θα ωφελήσει την TSMC και τη Samsung, οι οποίες παράγουν μάρκες σχεδιασμένες από πολλές εταιρείες. Οι ανταγωνιστές εκμεταλλεύονται την καθυστερημένη κατάσταση της Intel για να είναι τεχνολογικά πρωτοπόροι.

Ο Handel Jones, Διευθύνων Σύμβουλος της International Business Strategy, ο οποίος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βιομηχανία τσιπ, δήλωσε: "Η Intel είναι 12 μήνες πίσω, ίσως ακόμη και 18 μήνες."

Σύμφωνα με τρία άτομα, η Apple μαστίζεται επίσης από τα σφάλματα παραγωγής της Intel. Η Intel αντιμετώπισε επίσης ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για άλλους τύπους τσιπ, με αποτέλεσμα την έλλειψη παραγωγής και πέρυσι καταστολή των πωλήσεων από ορισμένους κατασκευαστές υπολογιστών. Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν σημαντικά την εικόνα της Intel ως αξιόπιστου κατασκευαστή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Robert Swan (Robert Swan) δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να ανακτήσει την τεχνική ηγεσία και να αποτρέψει τις ελλείψεις προϊόντων. Ωστόσο, αναλυτές και στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν ότι εάν η Apple λανσάρει με επιτυχία υπολογιστές Mac εξοπλισμένους με μάρκες που είναι σημαντικά καλύτεροι από τα τσιπ Intel, άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών μπορεί επίσης να ακολουθήσουν το ίδιο και να μετατοπίσουν περισσότερη παραγωγή τσιπ σε ανταγωνιστές της Intel όπως η AMD. Άρχισαν ακόμη και να σχεδιάζουν τις δικές τους μάρκες, αν και θα χρειαστούν χρόνια.

Ο αναλυτής της Moor Insights & Strategy Patrick Moorhead (Patrick Moorhead) είπε: "Νομίζω ότι αυτό μπορεί να εμπνεύσει άλλες εταιρείες να επικεντρωθούν σε επεξεργαστές που δεν είναι Intel. Όσον αφορά τη φήμη, αυτό δεν είναι καλό για την Intel."

Η Microsoft είναι μακροπρόθεσμος συνεργάτης της Intel, αλλά η εταιρεία πωλεί ήδη μερικούς φορητούς υπολογιστές εξοπλισμένους με μάρκες Qualcomm ARM. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η απόδοσή τους δεν είναι συμβατή με μοντέλα που χρησιμοποιούν τεχνολογία Intel. Πρόσθεσαν ότι εάν αλλάξει αυτή η κατάσταση, η Apple και η Intel ενδέχεται να γίνουν άμεσοι ανταγωνιστές, χρησιμοποιώντας την ισχυρή δύναμη μάρκετινγκ για να αντισταθμίσουν την τεχνολογία του άλλου.

Μια άλλη τάση που διευκολύνει την Apple να εξετάσει αυτή τη μετατόπιση είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν λογισμικό που βασίζεται στον Ιστό αντί για λογισμικό που τρέχει σε προσωπικούς υπολογιστές και είναι προσαρμοσμένο στο υλικό τους.

Παρ 'όλα αυτά, οι υπολογιστές Mac μπορούν να θεωρηθούν ως το στήριγμα ορισμένων δημιουργικών επαγγελμάτων όπως η κινούμενη εικόνα και η επεξεργασία ταινιών. Οι προγραμματιστές αυτών των εφαρμογών λογισμικού θα πρέπει να τροποποιήσουν το πρόγραμμα Mac για να επωφεληθούν από τις νέες μάρκες της Apple. Ο Jeff Johnson, προγραμματιστής Mac στο Madison του Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην κυκλοφορία κάποιου λογισμικού για το νέο Mac. Είπε: "Το επαγγελματικό λογισμικό είναι το πιο δύσκολο και πιο αργό λογισμικό αναβάθμισης, οπότε μπορεί να μην βλέπετε αυτούς τους τύπους λογισμικού στην αρχή και ο νέος Mac ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στην αρχή."

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966ΠΡΟΣΘΕΤΩ: Rm 2703 27Ρ Ho King Comm Center 2-16,
Φου Γιουέν Σεν Μόνγκ Κοκ Κονόλ, Χονγκ Κονγκ.